Pieczony camembert (15 minut)

Maj 16, 2016, In: Kulinaria, Przystawki, Uncategorized
0

1234

 

 

 

 

Sezon ogrodowy rozpoczęty. Wygodny leżak, promienie słoneczne splątane z aromatem bzu, białe, wytrawne wino… i przydałoby się coś niezobowiązującego i smacznego. Uwielbiam wszelkie sery we wszelkiej postaci, więc na przekór nowalijkom proponuję zapiekany camembert z wytrawną konfiturą z żurawiny.

Kupujemy:

1 ser camembert

4 łyżki porto albo brandy

6 łyżek konfitury z żurawiny

1 pomarańcza

suszone płatki chili

 

Ser wykładamy na papier do pieczenia i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-160 stopni, w opcji termoobiegu.

W tym czasie przygotowujemy sos żurawinowy.

Do małego garnka wkładamy 6 łyżki żurawiny, dodajemy brandy i wyciśnięty z połowy pomarańczy sok. Wszystko zagotowujemy na  dużym ogniu, intensywnie mieszając. Po około 2-3 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy startą skórę z połowy pomarańczy i szczyptę chili, ponownie zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy.

Wyjmujemy ser. Powinien być miękki, na granicy wylania się ze skórki.

Na talerz wykładamy  żurawinę, układamy na niej ser i serwujemy. Dla tych na diecie proponuję przekrojenie sera i podanie połówki. Miękki ser apetycznie rozlewa się na talerzu.

Znakomitym dodatkiem jest zasmażony kawałek foie gras (pasztet z wątróbki gęsiej). Na patelnię wlewamy dwie łyżki klarowanego masła i gdy się rozgrzeje wrzucamy kawałek pasztetu o grubości około pół centymetra. Rumienimy z obu stron i wykładamy na talerz.

Smacznego!

 

Nina M. Brown

absolwentka wydziału polonistyki na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza, przez lata pracowała w różnych wydawnictwach, a obecnie wychowuje synów i prowadzi dom.